بررسی فراوانی ضایعات پاتولوژیك رحم و سرویكس در نمونه های آسیب‌شناسی بیمارستانهای بعث نهاجا و میرزاكوچگ‌خان

تحقیق بررسی فراوانی ضایعات پاتولوژیك رحم و سرویكس در نمونه های آسیب‌شناسی بیمارستانهای بعث نهاجا و میرزاكوچگ‌خان;پژوهش بررسی فراوانی ضایعات پاتولوژیك رحم و سرویكس در نمونه های آسیب‌شناسی بیمارستانهای بعث نهاجا و میرزاكوچگ‌خان;مقاله بررسی فراوانی ضایعات پاتولوژیك رحم و سرویكس در نمونه های آسیب‌شناسی بیمارستانهای بعث نهاجا و میرزاكوچگ‌خان;دانلود

مقاله بررسی فراوانی ضایعات پاتولوژیك رحم و سرویكس در نمونه های آسیب‌شناسی بیمارستانهای بعث نهاجا و میرزاكوچگ‌خان در 25 صفحه ورد قابل ویرایش

1) عنوان طرح به فارسی :

بررسی فراوانی ضایعات پاتولوژیك رحم و سرویكس در نمونه های آسیب شناسی بیمارستانهای بعثت نهاجا و میرزا كوچك خان بین سالهای 1382 ـ 1377 .

2) عنوان طرح به انگلیس:

The study of pathologic uterine and cervix lesion in pathologic cases Nehaja Besat and Mirza kochak khan in 1998-2003 .

3) بیان مسئله و ضرورت اجرای طرح :

3ـ1) وضعیت فعلی مشكل بر پایه اطلاعات و داده های موجود

بیماری‌های رحم و سرویكس ، شامل بیماریهای پولیپ،‌لیومیوم اندومتریت ، سرویسیت، كانسر رحم ، كانسر سرویكس ، هیپرپلازی اندومتر، اندومیوز، اندومتریوز و لیومیوساركوم می‌باشد كه به بررسی وضعیت فعلی این بیماریها بطور خلاصه می پردازیم.
پولیپ

پولیپ آندوسرویكس ضایعات تومورال التهابی بی خطری هستند كه در 5ـ2 درصد زنان در سنین بلوغ دیده می‌شود، پولیپها غلب كوچك هستند و این ضایعات به علت ایجاد خونریزی واژینال غیرطبیعی نیازمند به افتراق از ضایعات خطرناكتر می‌باشد. (1)
متاپلازی گردن رحم

اصطلاح متاپلازی سنگفرشی هنگامی بكار می رود كه اپی تلیوم مطبق سنگفرشی جایگزین اپی‌تلیوم غددی گردیده باشد این یافته در سرویكس به حدی شایع است كه عملاً‌ آن را نرمال تلقی می كنند و تقریباً در تمام زنان در سنین باروری درجاتی از متاپلازی مشاهده می‌شود و متاپلازی سنگفرشی شایعترین نوع متاپلازی گردن رحم می‌باشد. (1)
نئوپلازیهای سلولهای سنگفرشی گردن رحم

پنجاه سال قبل كارسنیوم گردن رحم اولین علت مرگ و میر زنان مبتلا به سرطان در اغلب كشورها بوده است ولی امروزه میزان مرگ و میز زنان در اثر سرطانهای گردن رحم به كاهش یافته و پس از سرطانهای ریه، پستان، كولون، لوزه المعده، تخمدان، غدد لنفاوی، خون در مقام هشتم قرار دارد. (1)
كارسینوم سلول سنگفرشی گردن رحم (SCC)

علی رغم كاهش مرگ و میر ناشی از SCC ، این ضایعه كماكان شایعترین بدخیمی دستگاه تناسلی زنان در اغلب نقاط جهان محسوب می شود، SCC در هر سنی از 20 سالگی تا سنین پیری روی می‌دهد ولی شایعترین سنین بروز این ضایعات مهاجم در سن 40 تا 45 سالگی و در ضایعات پیش سرطانی درجه بالا 30 سالگی می‌باشد. امروزه با توجه به بكارگیری روشهای غربالگری و تشخیص و درمان ابتلا به این ضایعات درحال تقلیل است. (1)
سایر كارسینوم های گردن رحم

ادنوكارسینومها ها، كارسینوم آدنواسكوآموس، Clearcell careinum و كارسینوم تمایز نیافته در مجموع 25 درصد كل ضایعات سرطانی گردن رحم را تشكیل می‌دهد.

آدنوكارسینوم سرویكس 15ـ5 درصد كل كار سینوم های سرویكس را تشكیل می‌دهد. (1)
اندومتریت

برخلاف سرویست كه یافته ای شایع و كم اهمیت است به علت نقش حفاظتی سرویكس و وضعیت آناتومیكی رحم در ارتباط با آن اندومتریت به ندرت رخ می‌دهد و اغلب از یك زمینه مستعدكننده قبلی در بیمار خبر می‌دهد. (2)

اندومتریت حاد اغلب به دنبال باقی ماندن اجزاء حاملگی پس از سقطها یا زایمان یا وجود جسم خارجی در رحم رخ می‌دهد. (2)

اندومتریت مزمن با انفیلتراسیون لنفوسیت و پلاسماسل در رحم مشخص می‌شود. (2)
اندومتریوزیس

اندومتریوزیس به وجود بافتهای رحمی در محلی غیر از رحم گفته می‌شود. از نظر علائم بالینی ضایعه موجب بروز دردهای لگنی مرتبط با قاعدگی می‌گردد كه مهمترین علامت این ضایعه است. اندومتریوزیس شایعترین علت بستری در زنان 15 تا 45 ساله در بیمارستانها می‌باشد و 40ـ30 درصد از مبتلایان به این ضایعه نهایتا دچار ناباروری می گردند كه مهمترین عارضه این ضایعه است.(2)
آدنومیوزیس

تهاجم اندومتربازال به میومتر است كه منجر می‌شود رحم در اغلب اوقات بزرگ و ظاهری كم و بیش گلوبال پیدا می‌كند، مراجع پاتولوژی اغلب شیوع این ضایغه را بین 20ـ15 درصد عنوان می‌كند در مراجع زنان و زایمان طیف وسیعتری از 8 تا 40 درصد را گزارش كرده‌اند. (2)
هیپرپلازی اندومتر

هیپرپلازی اندومتر بعلت ارتباط اتیولوژیك با بروز DUB و احتمال ایجاد تغییرات نئوپلاستیك مرتبط با كارسینوم اندومتریال از اهمیت فراوانی برخوردار است. هیپرپلازی اندومتر شامل انواع ساده ، Complex ، Atypical می‌باشد كه در نوع Atypical احتمال بروز بالای بدخیمی وجود دارد. (2)
كارسینوم اندومتر

مهاجم ترین و شایعترین بدخیمی دستگاه تناسلی زنانه در آمریكا بوده و حدود 7 درصد كل نئوپلاسمهای دسگاه تناسلی زنانه (بجز بدخیمی پوستی) را تشكیل می‌دهد. این ضایعه اغلب در سنین بالا رخ مید هد به نحوی كه در سن زیر 40 سالگی بسیار نادر بوده و در 80% موارد ضایعه پس از یائسگی كشف می‌گردد و بزرگترین گروه مبتلایان 65ـ55 ساله هستند. (2)

آدنوكارسینوم اندمتر 80 درصد بدخیمی آندومتر را تشكیل می‌دهد كه از این بین 50 درصد تمایز یافته و 35 درصد نیمه تمایز یافته و 15 درصد تمایز نیافته است. (2)
لیومیومهای رحمی

شایعترین تومورهای لگنی زنان می باشد،‌میزان بروز كلی این ضایعات 10 درصد و میزان شیوع آن در جمعیت زنان بالای 50 سال 40 درصد است. (1)

لیومیوم شامل انواع زیرمخاطی، زیر سروزی و داخل دیواره ای هست كه بر حسب اندازه و موقعیت ممكن است علامت دار شود. (1)
لیومیوم ساركوم رحمی

نئوپلاسمهای بدخیم رحمی هستند كه نسبت به لیومیوم بسیار نادر بوده و در گروه سنی بالاتری نسبت به لیومیوم دیده می‌شود به نحوی كه سن میانگین 54 سال است. (1)
3ـ4) در حال حاضر برای رفع مشكل چه اقدامای انجام می‌شود یا قرار است انجام شود

باتوجه به اهمیتی كه بیمارهای رحم و سرویكس دارند این بیماریها باید بیشتر موردتوجه و پژوهش قرار بگیرد و تحقیقاتی كه از قبل صورت گرفته و حتی در حال حاضر تحت مورد مطالعه و پیشرفت هست مؤید این اهمیت است. (3)

ü كاهش شیوع سرطانهای گردن مرهون ابداع روش پاپ اسمیر و سایر روشهای تحقیقی نوین و بكارگیری گسترده آنها دردهای اخیر می‌باشد و برای كاهش عوارض نامطلوب این بیماری اقداماتی كه انجام می‌گیرد شامل هیستركتومی و جراحیهای محافظه كارانه می‌باشد. (3)

ü برای بیماری اندومتریت نیز روشهای مطلوب و تایید شده ای مثل تجویز دقیق آنتی بیوتیك و برطرف كردن عوامل زمینه ای صورت می‌گیرد و در صورت شكست این روشها یا عدم تمایل به بارداری در شخص می توان از روش هیستركتومی استفاده كرد. (3)

ü برای بیماری‌های اندومتریوز چون بیش از 90 درصد موارد با یافته پاتولوژیكی منطبق بر تشخیص قطعی می‌باشد می توان با بررسی پاتولوژیك از انجام هیستركتومی غیرضروری كاست . (3)

ü در بسیاری از موارد هیپرپلازی اندومتر كه با لكه بینی و خونریزی مراجعه می‌كند می توان با انجام بیوپسی و یا D & C به بررسی و تشخیص رسید و در صورت تشخیص با انجام درمانهای پروژسترونی و پیگیری آنها به درمان ضایعات پرداخت و در صورت عدم پاسخ به درمان یا هیپرپلازی آتیپیك یا عدم تمایل فرد به بارداری بیمار را تشویق به هیستركتومی كرد. (3)

ü در مورد كارسینوم های اندومتر هیستركتومی به همراه برداشتن دوطرفه ضمائم رحمی كه بسته به ضایعه می تواند با برداشتن غدد لنفاوی لگنی و پارآئورتیك نیز همراه باشد. تحقیقات جدید نشان داده رادیوتراپی كه تا سالهای اخیر به صوت درمان همراه هیستركتومی بطور رایج صورت می گرفته بجز موارد خاص ارزش درمانی چندانی ندارد. (2)

ü اغلب لیومیومهای رحمی بدون علامت و دارای احتمال بدخیمی كم بوده و نیازی به برداشت آنها نمی باشد و انجام عمل پیشگیرانه به منظور جلوگیری از بروز تغییرات بدخیم در مورد این ضایعات ضرورتی ندارد. (2)

ü پولیپهای سرویكس به علت ایجاد خونریزی واژینال غیرطبیعی نیازمند افتراق از ضایعات خطرناكتر می باشد، اپی تلیوم سطح این ضایعات اغلب دچار متاپلازی بوده اما میزان بروز نئوپلازی داخل اپی تلیایی گردن رحم (CIN) در آنها بیشتر از سایر نواحی سرویكس نمی باشد كه در اغلب موارد با كورتاژ ساده یا برداشتن پولیپها با روشهای جراحی موجب برطرف گردیدن عوارض می‌شود. (1)
3ـ5) پیشنهاد شما با توجه به یافته های فوق برای حل مشكل چیست؟

باتوجه به یافته های فوق مشخص می‌شود زنان پس از بلوغ با توجه به مسائل آناتومیكی و فیزیولوژی، دستگاه تناسلی در معرض انواع یمارهای خوش خیم تا بدخیم قرار دارند.

لذا پیشنهاد می‌گردد كه با بررسیهای غربالگری و تشخیص و باتوجه به یافته ها و عوامل خطرسازی كه آنها را تهدید می‌كند اقدامات درمانی صورت گیرد.

توصیه می‌شود كه بررسیهای سالانه پاپ اسمیر صورت گیرد، دقت به درمان دقیق و كامل عفونتهای كه در طول زندگی مبتلا می‌شوند صورت گیرد و در صورت استفاده از وسایل مكانیكی پیشگیری از حاملگی مثل دیافراگم و IUD از نظر اندومتریت مزمن تحت بررسی قرار گیرد.

در صورتیكه فرد مبتلا به AUB می‌باشد بیوپسی و بررسی كامل صورت گیرد و بیمارانی كه دچار هیپرپلازی آتیپیك یا مقاوم به درمان هستند توصیه به هیستركتومی شود.

دانلود بررسی فراوانی ضایعات پاتولوژیك رحم و سرویكس در نمونه های آسیب‌شناسی بیمارستانهای بعث نهاجا و میرزاكوچگ‌خان

لینک دانلود و توضیحات فایل”بررسی فراوانی ضایعات پاتولوژیك رحم و سرویكس در نمونه های آسیب‌شناسی بیمارستانهای بعث نهاجا و میرزاكوچگ‌خان”