مقاله درمورد باکتری
باکتری;قارچ و میکروب;انفرادی;گروهی;کلونی;تغذیه باکتری;اتوتروف;جانداران;هتروتروف;فتوسنتز کننده;نور خورشید;غذاسازی;شیمیو سنتز کننده;گوگرد;گوارش;هتروتروف ساپروفیت;هتروتروف انگل;تخمیر;تولید مثل;تقسیم دوتایی;هاگ سازی;دانلود;دانلود مقاله;دانلود تحقیق;دانلود پایان نامه
*مقاله درمورد باکتری*
تاریخچه
زمانی مردم گمان میكردند كه غذای مانده بهاین دلیل خراب میشود كه به قارچ و میكروب (باكتری) تبدیل میشوند. لویی پاستور(1822-1895)، دانشمند فرانسوی، نشان داد كه غذا را میكروبهای موجود در هوا فاصد میكند نه تغییر ماهیت آن. وی غذای تازه پخته شده را در دو ظرف شیشهای تمیز گذاشت؛ در یكی را بست و در دیگری را باز گذاشت تا هوا وارد آن شود، فقط غذای ظرف در باز فاسد شد.
پریسا سیاهسنگی
بعضی از باكتریها به صورت انفرادی و برخی از اقسام كروی به صورت گروهی (دو تا دو تا، ریشهای و خوشهای) زندگی میكنند.این نوع زندگی گروهی را كلونی میگویند. كلونی بعضی از اقسام باكتریها چنان بزرگ است كه با چشم دیده میشود. كلونی باكتریها از لحاظ شكل و رنگ فرق دارند و حتی از روی آن، میتوان باكتری را شناسایی كرد.
تغذیه:
همةجانداران برای انجام فعالیتهای حیاتی، به ماده و انرژی نیاز دارند. ازاینلحاظ، بین جانداران كامل مانند شما و یك باكتری ساده فرقی وجود ندارد. غذا، دارای ماده و انرژی است. باكتریها از لحاظ نوع گرفتن غذا و استفاده از آن، بسیا مختلف اند. بعضی، غذای خود را میسازند و برخی، به غذایی كه توسط جانداران دیگر ساخته شده وابسته اند. حتی نوع استفاده از انرژی موجود در غذا هم دراین جانداران مشابه نیست.
بعضی از باكتریها اتوتروف هستند، یعنی میتوانند غذای خود را بسازند. گروهی از باكتریهای اتوتروف به كمك نور خورشید غذاسازی میكنند بهاین گروه فتوسنتز كننده میگویند. گروهی دیگر بدون استفاده از انرژی نور كار غذا سازی را انجام میدهند. بهاین گروه شیمیوسنتز كننده میگویند.این باكتریها انرژی لازم برای غذاسازی را از مواد شیمیایی مانند گوگرد، آهن یا نیتروژن میگیرند.
بیشتر باكتریها هتروترف هستند. جانداران هتروترف انرژی لازم را از غذایی میگیرند كه توسط جانداران دیگر ساخته شده استاین جانداران، نمیتوانند غذاساز باشند، باكتریهای هتروترف مواد غذایی خود را در خارج سلول گوارش میدهند، سپس مواد گوارش یافته، كه به ذرات كوچكتری تبدیل شده اند، وارد سلول میشوند.
بعضی از باكتریهای هتروترف ساپروفیت اند. ساپروفیت، جانداری است كه از بقایای بدن موجودات زنده تغذیه میكنند. باكتریهایی كه روی برگهای ریخته شده از درختان، یا مواد غذایی خود ما زندگی میكنند، ازاین جمله اند.
گروهی از باكتریهای هتروترف انگل هستند. انگل، موجودی است كه در داخل یا روی بدن یك جاندار دیگر به سر میبرد و غذای خود را از بدن آن میگیرد. باكتریهایی كه باعث پوسیدگی دندان،ایجاد جوش یا بیماریهای مختلف در بدن ما میشوند، ازاین قبیل اند.
گرفتن انرژی از غذا: همه جانداران، چه اتوترف باشند و چه هتروترف، انرژی لازم را از غذا میگیرند. اما راه انجاماین كار در آنها مشابه نیست. مثلاً، گروهی از باكتریها به كمك اكسیژن هوا تنفس میكنند. اكسیژن، با غذا كه به صورت ماده قندی است، تركیب میشود و در نتیجه، انرژی نهفته در غذا آزاد میشود.
گروهی دیگر از باكتریها ، انرژی غذا را از راه تخمیر به دست میآورند. تخمیر هم در واقع نوعی تنفس است كه به اكسیژن هوا نیازی ندارد. دراین فرایند، همة انرژی موجود در غذا آزاد نمیشود یعنی از تنفس معمولی، كمتر انرژی حاصل میآورد. در فرآیند تخمیر، باكتریها مادهی قندی را فرآوردههای مختلفی تبدیل میكنند كه اسید و الكل از آن جمله است. از قدیم در كشور ما برای تهیه سركه، از همین فرایند استفاده میشده است، تهیه ماست هم با روش تخمیر صورت میگیرد.
تولید مثل
یك باكتری در فاصلة 20 دقیقه به حداكثر رشد خود میرسد و قادر به تولید مثل میشود. روش تولید مثل باكتریها، تقسیم دوتایی است، در شرایط مساعد محیطی، باكتری با سرعت عجیبی تكثیر حاصل میكند. مثلاً یك باكتری بعد از 20 دقیقه به دو باكتری تبدیل میشود و 20 دقیقه بعد، از آن دو باكتری، چهار باكتری به وجود میآید و به همین نحو ادامه مییابد.
اگراین روش تكثیر باكتریها تا 24 ساعت ادامه یابد، از یك باكتری تودهای از باكتریها به وزن 2000 تن به وجود خواهد آمد! البته عملاً چنین اتفاقی نمیافتد، زیرا آب و مواد غذایی لازم به زودی در محیط زندگی آنها تمام میشود و باكتریها دیگر قادر به تولید مثل نخواهند بود. در ضمن، وقتی كه جمعیت باكتریها زیاد میشود، موادی از قبیل: الكل، اسید و … ترشح كه برای خودشان مضر است. تجمعاین مواد در محیط، خود سبب كاهش میزان تولید مثل باكتریها خواهد بود . حتی زمانی فرا میرسد كه میزان مرگ و میر بیش از میزان تولید مثل میشود.
هاگ سازی راهی برای زنده ماندن:
بیشتر باكتریها در محیطی بهتر زنده میمانند كه علاوه بر دارا بودن غذا، گرم و مرطوب نیز باشد در غیراین صورت باكتری میمیرد. اما بعضی از باكتریها در شرایط نامساعد،هاگ درونی میسازند.هاگ درونی شامل پوستهای سخت است كه در داخل دیوارة باكتری تشكیل میشود. مواد سلولی باكتری در داخلاین پوسته محفوظ میمانند و در برابر گرما، خشكی هوا و انجماد، از بین نمیروند.هاگ درونی میتواند سالها باقی بماند و تا هنگامیكه دوباره شرایط محیط مناسب شود، باكتری را زنده نگه میدارد. دراین حال، دیوارة محكم پاره میشود و باكتری زندگی تازهای را از سر میگیرد.