بررسی میزان فلزات سنگین در مواد غذایی روزانه و اثرات آنها

بررسی میزان فلزات سنگین در مواد غذایی روزانه و اثرات آنها

فهرست مطالب

عنوان صفحه

فصل اول : مقدمه و طرح تحقیق

1-1- بیان مسئله………………………………………………………………………………………………………………1

1-2- اهداف ، فرضیات و سئوالات تحقیق………………………………………………………………………….2

1-2-1- اهداف تحقیق………………………………………………………………………………………………..2

1-2-2- فرضیات تحقیق ……………………………………………………………………………………………..2

1-2-3- سئوالات تحقیق……………………………………………………………………………………………..2

1-3- روش تحقیق و پژوهش…………………………………………………………………………………………..3

فصل دوم : كلیات تحقیق

2-1- فلزات سنگین………………………………………………………………………………………………………..4

2-1-1- منشاء فلزات سنگین………………………………………………………………………………………..5

2-2- سابقه تحقیقات در مورد سرب …………………………………………………………………………………6

2-2-1- سابقه تحقیقات در مورد سرب و اثر آلوده كنندگی آن در انسان……………………………6

2-2-2- اثر آلوده كنندگی سرب در آب دریا و ماهیان……………………………………………………8

2-3- سابقه تحقیقات در مورد آهن…………………………………………………………………………………..9

2-3-1- سابقه تحقیقات راجع به مسمومیت با آهن و اثر آلوده كنندگی آن بر انسان……………..9

2-3-2-اثر آلوده كنندگی آهن در آب دریا و ماهیان……………………………………………………11

2-3-3- مقادیر استاندارد پیشنهاد شده آهن و سرب از سوی سازمانها ومحققان مختلف23

فصل سوم : مواد و روش كار

3-1- مواد و لوازم مورد نیاز………………………………………………………………………………………….25

3-2- روش كار…………………………………………………………………………………………………………..25

3-2-1- تاریخچه دستگاه جذب اتمی…………………………………………………………………………28

3-2-2- قسمتهای مختلف دستگاه جذب اتمی…………………………………………………………….29

3-2-2-1 روش کار با دستگاه جذب اتمی با شعله……………………………………………………..31

3-2-3- آماده سازی نمونه ها جهت اندازه گیری فلزات………………………………………………..32

3-2-4-عمل هضم اولیه در فلزات……………………………………………………………………………..33

فصل چهارم : نتایج تحقیق ………………………………………………………………………………………….35

فصل پنجم : بحث و پیشنهادها…………………………………………………………………………………….43

منابع :………………………………………………………………………………………………………………………49

چکیده انگلیسی…………………………………………………………………………………………………………..55

فهرست جدول ها

عنوان صفحه

جدول 4-1 میانگین و انحراف معیار آهن و سرب در كل نمونه‌های خوراك (بر حسب میلی‌گرم بر كیلوگرم)

35

جدول 4-2 میانگین و انحراف معیار آهن و سرب خوراك تولید شده در كارخانه‌های مختلف (بر حسب میلی‌گرم بر كیلوگرم)

35

جدول 4-3 میانگین و انحراف معیار آهن و سرب در كل نمونه‌های ماهی (بر حسب میلی‌گرم بر كیلوگرم)

36

جدول 4-4 میانگین و انحراف معیار آهن و سرب ماهیان تغذیه شده از خوراك كارخانه‌های مختلف (بر حسب میلی‌گرم بر كیلوگرم)

37

جدول 4-5 میانگین و انحراف معیار آهن و سرب در كل نمونه‌های آب مزارع مورد نمونه‌برداری ( بر حسب میكروگرم بر لیتر)

38

جدول 4-6 -میانگین و انحراف معیار آهن و سرب آب تامین كننده مزارع مختلف( بر حسب میكروگرم بر لیتر)

39

فهرست نمودارها

عنوان صفحه

نمودار 4-1 میزان آهن در آب ورودی مزارع مختلف

40

نمودار 4-2 میزان آهن در ماهیان تغذیه شده با خوراك كارخانجات مختلف

40

نمودار 4-3 میزان آهن موجود در خوراك كارخانجات مختلف

41

نمودار 4-4 میزان سرب موجود در خوراك كارخانجات مختلف

41

نمودار 4-5 میزان سرب در آب ورودی مزارع مختلف

42

نمودار 4-6 میزان سرب در ماهیان تغذیه شده با خوراك كارخانجات مختلف

42

فهرست شكلها

عنوان صفحه

شكل 3-1 قسمتهای مختلف دستگاه جذب اتمی (سیستم تك پرتویی)……………………………….. 30

خلاصه فارسی:

تعداد 32 نمونه غذا ، آب منابع و عضله ماهی به منظور اندازه گیری فلزات سرب و آهن در فصلهای تابستان و پاییز ، در دو نوبت با فاصله 3 ماه از چهار مزرعه پرورش ماهی قزل آلای رنگین كمان در استان چهارمحال بختیاری اخذ شده و مورد بررسی قرار گرفت .

میزان آهن و سرب به ترتیب در كل نمونه‌های آب مزارع مختلف برابر با 4/4 ± 6/60 و 2/0 ± 5/2 میكرو‌گرم بر لیتر ، میزان آهن و سرب به ترتیب در كل نمونه‌های خوراك مصرفی مزارع مختلف برابر با8/183 ± 4/563 و1/1 ± 3/3 میلی‌گرم بر كیلو‌گرم و همچنین میزان این دو فلز به ترتیب در كل نمونه‌های ماهی مزارع مختلف برابر با

9/3 ± 7/8 و1/0 ± 3/0 میلی‌گرم بر كیلو‌گرم بوده است . با توجه به مقادیر بدست آمده از دو فلز فوق هیچ‌گونه تفاوت معنی‌داری در سطح (05/0 p <) بین خوراك، ماهیان و آبهای مختلف مشاهده نشد ولی در كل ارتباط منطقی بین میزان این دو فلز در غذا و ماهیان تغذیه شده از همان غذا مشاهده گردید بطوریكه بیشترین میزان تجمع فلزات سنگین یاد شده در غذای كارخانه شماره 2 و همینطور ماهیان تغذیه شده از این غذا و كمترین میزان تجمع این فلزات در غذای كارخانه شماره 3 و ماهیان تغذیه شده با این خوراك مشاهده شد .

با توجه به استاندارد های FAO برای فلزات سنگین و مقایسه آن با مقادیر بدست آمده در تحقیق حاضر، میزان این فلزات در آب، غذا و عضلات ماهی از حداكثر مجاز پیشنهادی كمتر می‌باشد. لذا هیچ‌گونه خطری از جانب این منابع متوجه مصرف‌كنندگان بعدی مثل انسان نیست .

دانلود بررسی میزان فلزات سنگین در مواد غذایی روزانه و اثرات آنها

لینک دانلود و توضیحات فایل”بررسی میزان فلزات سنگین در مواد غذایی روزانه و اثرات آنها”